Vinogradi

NAŠI VINOGRADI

Najbolji istarski položaji

Vina Bastiàn nastaju na poznatim bujskim vinogradarskim položajima – Kaštanjari i Cupiga. Naši vinogradi smješteni su na 45°25' sjeverne geografske širine, gdje se nalaze i neke od najvećih i najpoznatijih vinskih regija u svijetu, poput Bordeauxa, Pijemonta, Sjeverne Rhone ili Oregona. 

Naši vinogradi stari su do deset godina, ali i dalje podižemo nove nasade na najboljim odabranim lokacijama, položenima na padinama bujskih brežuljaka na nadmorskim visinama od 95 do 170 metara. Naša loza raste na padinama izloženim suncu i čistom zraku, na bijeloj istarskoj zemlji u kojoj korijen loze uporno traži svoj put kroz zemlju do izvora vode.

Naša vina zrcale terroir s kojeg dolaze

Lokacije naših vinograda iznimnima čini posebna svježa istarska mediteranska klima, s umjereno toplim i suhim ljetima, te vlažnim i blagim zimama. Razne ekspozicije i nagibi osunčanih brežuljaka, na kojima raste naša vinova loza, te plodna i lagana tla na laporasto-pješčenjačkom flišu daju vinima specifičnu svježu voćnost i mineralan okus.

Posebnosti klime te istarska bijela zemlja, u kombinaciji s pažljivim prirodnim uzgojem i tradicionalnim lokalnim sortama, rezultirali su vinima iznimne izvorne kvalitete i okusa.

Kaštanjari i čuvena bujska malvazija

VINOGRADI

Kaštanjari i čuvena bujska malvazija

Položaj vinograda, uz svježu istarsku mediteransku klimu i istarsko bijelo tlo, čini ovaj terroir jedinstvenim za uzgoj tradicionalne malvazije istarske. Naši su vinogradi zasađeni na toplim zapadnim i sjeverozapadnim padinama brežuljaka na nadmorskoj visini od 140 do 170 metara. Upravo na Kaštanjarima stvaramo „čuvenu bujsku malvaziju“.

Cupiga, plodno tlo za kvalitetne sorte

VINOGRADI

Cupiga, plodno tlo za kvalitetne sorte

Naši vinogradi na položaju Cupiga smješteni su na južnim i jugozapadnim padinama bujskih brežuljaka na nadmorskim visinama od 95 do 135 metara. Specifični klimatski uvjeti i duboko, umjereno plodno tlo idealni su za uzgoj odabranih sorata: malvazija istarska, merlot, refošk, teran, chardonnay, cabernet sauvignon, cabernet franc, pinot noir i sauvignon blanc, od kojih nastaju vrhunska bijela, crvena, ružičasta i pjenušava vina.

Izvori vode

Izvori vode

Buje su smještene između rijeke Mirne i Dragonje, a ime su dobile prema brojnim izvorima vode (bolle – bulleae). 

Bijela zemlja

Bijela zemlja

Uzgajamo vinovu lozu na bijeloj istarskoj zemlji, gdje korijen loze duboko prodire u zemlju tražeći izvore vode.

Čisti zrak

Čisti zrak

Naši vinogradi prostiru se na osunčanim padinama brežuljaka podno Buja, nadaleko poznatih po svome čistom zraku.

Stražar istre

Stražar istre

Buje su zbog svog položaja 222 m iznad mora i zvonika svetog Servola bile “stražar Istre” i orijentir moreplovcima.

Pogled odozgo

Pogled odozgo

Pogled iz naših vinograda na Jadran i Alpe ostavlja bez daha. Ta ptičja perspektiva daruje nam odmak od svakidašnjeg.

ORGANSKA PROIZVODNJA

Posvećeni ekološkoj proizvodnji


Naša vina posvećena su bijeloj zemlji, a svoju zahvalnost onome što nam je istarska bijela zemlja darovala želimo iskazati i kroz proces uzgoja vinograda i proizvodnje vina. Vodimo se principima ekološke proizvodnje kako bismo dugoročno održali kvalitetu tla i time nastavili proizvoditi vina izvornog okusa. Čist zrak, izvori vode i istarska bijela zemlja prvi su preduvjeti za organsku proizvodnju. U vlažnom dijelu godine, od jeseni do kraja proljeća, između redova naših nasada vinove loze sijemo pokrovne usjeve (repicu, lucernu, zob, ječam, grahoricu, bob, rotkvu…), da bismo spriječili eroziju tla, na prirodan način eliminirali korov te uz primjenu organskih gnojiva održivo regulirali prirodnu hranjivost tla.